UA-49499200-1

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων

18.8.2016_olumpiakoi-agones-sima

Το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη των Πανεπιστημίων του Μπέρκλεϋ και του Ώκλαντ.

Η ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα στους Αγώνες του 2012, και το μολυσμένο νερό και ο ιός Ζίκα στο Ρίο φέτος, έχουν αποτελέσει το αντικείμενο μεγάλης συζήτησης για την υγεία των αθλητών και τις συνθήκες που περιβάλλουν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου.

Οι καθηγητές Κέρκ Σμιθ και Τζον Μπαλμς από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, σε συνεργασία με τον καθηγητή Άλιστερ Γούντγουωρντ από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, και τη Σίντι Τσανγκ, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο για την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο οκτώ πόλεις εκτός της Δυτικής Ευρώπης στο βόρειο ημισφαίριο θα έχουν κατάλληλες θερμοκρασίες για να φιλοξενήσουν Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2085.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν την άνοδο της θερμοκρασίας το υπόλοιπο του αιώνα, και εφάρμοσαν τα ευρήματα στα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ώστε να καθορίσουν το πόσο κατάλληλη είναι μία πόλη για να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

Για παράδειγμα, αν μία πόλη έχει περισσότερο από 10% πιθανότητα να ακυρώσει ένα μαραθώνιο σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελεί βιώσιμη διοργανώτρια, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΔΟΕ.

Το ίδιο κριτήριο του 10% χρησιμοποιείται ήδη από τη ΔΟΕ στην επιλογή διοργανωτριών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου οι υποψήφιες πόλεις, με πιθανότητα 10% ή περισσότερο να μην έχουν αρκετό χιόνι ή αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες δεν προχωρούν στη διαδικασία επιλογής.

Συνεπώς, πόλεις όπως η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, η Μαδρίτη, η Ρώμη, το Παρίσι και η Βουδαπέστη θα είναι ακατάλληλες να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2085, με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ υψηλές για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών. Η δυτική Ευρώπη ωστόσο θα διαθέτει 25 πόλεις «χαμηλού κινδύνου», ικανές να φιλοξενήσουν τους Αγώνες.

Μόνο οκτώ από τις 543 πόλεις εκτός Δυτικής Ευρώπης θεωρήθηκαν «χαμηλού κινδύνου», συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης, της Ρίγας, του Μπισκέκ στην Κιργιζία, του Ουλάν Μπατόρ στη Μογγολία, του Κάλγκαρι και του Βανκούβερ στον Καναδά και του Σαν Φρανσίσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με βάση τις πιο ακραίες προβλέψεις για τον 22ο αιώνα, μόνο το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, καθώς και το Εδιμβούργο και η Γλασκώβη στη Σκωτία, θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους Αγώνες στο βόρειο ημισφαίριο.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76