UA-49499200-1

Εγκαινιάστηκε η επέκταση του λιμανιού Γυθείου

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 και ώρα 8:00 μ.μ., ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα και ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, πραγματοποιήσαν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού Γυθείου. Την τελετή εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2007-2013», με την με αριθμό 2299/19-09-2011 απόφαση ένταξης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, με συνολικό προϋπολογισμό 22.160.00,00€. Τον  Ιούλιο του 2012 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ανάδοχο εταιρεία Δομικής Κρήτης ΑΕ,  συνολικού ύψους 14.457.850,81€, ενώ η τελική δαπάνη του έργου διαμορφώθηκε σε 14.018.299,21. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο λιμενικό δημόσιο έργο που έγινε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια». Επισήμανε ότι η ολοκλήρωση του έργου δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, αναφέροντας όμως ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τα χρήματα για δυο μεγάλα έργα, το λιμάνι του Γυθείου που είναι και το μεγαλύτερο και το λιμάνι του Άστρους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό αποδεικνύει ότι σήμερα χρειάζεσαι γνώση και αποφασιστικότητα και ότι, αυτός ο τόπος χρειάζεται συνεργασίες και στρατηγικές, ώστε να δημιουργηθεί το μέτωπο που θα δώσει προσδοκίες και προοπτικές». Ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι πρόθεση της Περιφέρειας είναι να προχωρήσει στο έργο της Μαρίνας του Γυθείου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση της επέκτασης του λιμένα Γυθείου, για το οποίο όπως ανέφερε «αποτελούσε ένα όνειρο γενιών για το Γύθειο και πλέον πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο γενικότερα». Τόνισε ότι με την επέκταση του λιμένα εκσυγχρονίζεται το λιμάνι του Γυθείου, καθώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών, τόσο ως προς το μέγεθος των πλοίων που θα έχουν την δυνατότητα ελλιμενισμού όσο και ως προς τις υπόλοιπες συνοδευτικές χρήσεις του λιμένα.

Η κα Τζενετέα επισήμανε την δυσκολία κατασκευής του έργου το οποίο όπως είπε «σήμερα παραδίδεται και ανήκει στους πολίτες», ενώ δήλωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να συνδέση το λιμάνι Γυθείου με την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης όσο και η Αντιπεριφερειάρχης κα Αδαμαντία Τζανετέα, ευχαρίστησαν θερμά για την συνεργασία στην υλοποίηση του έργου, τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, την Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας.

Στα εγκαίνια της επέκτασης του λιμένα Γυθείου ήταν παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες  κ. Χειβιδόπουλος, κα Αλιφέρη και κ. Καλλίρης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Νικολάκου, κ. Μαντάς, κα Παναγιωτοπούλου, κ. Ρουμελιώτης, κ.Γκίκας, κ.Παπαγγελόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λακωνίας κ.κ. Χαράλαμπος Σκούρος, Σταματική Μπελεγρή, Γιάννης Μπουκουβάλας, Γιάννης Τζεφεράκος καθώς και σύμβουλοι από όλη την Πελοπόννησο.

Επίσης παρέστησαν ο τ. υφυπουργός κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, ο τ. Υφυπουργός κ. Παναγιώτης Καράμπελας, ο τ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο τ. Βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο τ. βουλευτής Πειραιώς κ. Πέτρος Μαντούβαλος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ανατολικής Μάνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Δημοτικών κοινοτήτων, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κα Βίκυ Δερτιλή,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, ταξίαρχος κ. Μαρουδάς, ο Λιμενάρχης Γυθείου, πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γιαννουράκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, αντιπύραρχος κ. Παπαμιχαήλ, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, αστυνόμος Α’ κ. Κρητικός καθώς και  εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει την χορωδία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Γυθείου να ερμηνεύουν τραγούδια για την θάλασσα. Κατά την διάρκεια της τελετής μικρά ιστιοπλοϊκά του ναυτικού ομίλου Λακωνίας έκαναν τον περίπλου του νέου λιμανιού, ενώ η βραδιά έκλεισε φαντασμαγορικά με τις φωταγωγημένες βάρκες των αλιέων της περιοχής να μπαίνουν στο λιμάνι με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από τον πατέρα Ιώβ και τον Ηλία Καπάκο.

 

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76