UA-49499200-1

Δώδεκα από τα ωραιότερα ημερολόγια για το 2018

Περί αξιοπρέπειας

Στο φετινό ημερολόγιο, βιβλιοπώλες και συνεργάτες του ΙΑΝΟΥ επιλέγουν να ξαναθυμίσουν στους αναγνώστες κείμενα και ποιήματα για την αξιοπρέπεια, γραπτό λόγο πολύ σημαντικών και διαχρονικών συγγραφέων και ποιητών.

Από τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Σοφοκλή και τον Πλούταρχο έως τον Κ. Π. Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Ναζίµ Χικµέτ, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Χρήστο Γιανναρά. Και από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη έως τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Χόρχε Μπουκάι, τον Ουίλλιαµ Σαίξπηρ, τον Μαξ Έξελµαν και τον Αλµπέρ Καµύ και πολλούς αγαπημένους σύγχρονους συγγραφείς.

Περί αξιοπρέπειας
Ημερολόγιο 2018
Ιανός
128 σελ.
ISBN 978-618-5141-36-3

Ημερολόγιο για μαμάδες 2018

Αναμφίβολα ο πιο σημαντικός ρόλος στη ζωή ενός ατόμου είναι ο γονικός. Η απόκτηση και η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η Αλεξάνδρα Α. Καππάτου, με την πολυετή εμπειρία και εγκυρότητά της, ενημερώνει και δίνει συμβουλές για θέματα σχετικά με τα παιδιά και τους εφήβους, όπως για τη διαπαιδαγώγηση, το σχολείο, τον ύπνο, τις φιλίες, το διαζύγιο κ.λπ. Όπως άλλωστε έγραψε ο Ντένις Γουέτλεϊ: «Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας».

Ημερολόγιο για μαμάδες 2018
Αλεξάνδρα Α. Καππάτου
Μίνωας
348 σελ.
ISBN 9786180208801

Θεατρικό Ημερολόγιο 2018

Το Θεατρικό Ημερολόγιο 2018 περιλαμβάνει σημαντικά θεατρικά γεγονότα που αξίζει να θυμόμαστε, πότε γεννήθηκαν και πότε πέθαναν περισσότεροι από 1500 Έλληνες ηθοποιοί και πολλά αφιερώματα: Οι πρώτοι ηθοποιοί, τα Μπουλούκια, οι πρώτες ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, οι πρώτοι κινηματογράφοι, οι πρώτες Επιθεωρήσεις, τα πρώτα θέατρα, το θέατρο του βουνού, οι πρώτες παραστάσεις στην Επίδαυρο, οι ηθοποιοί στην Αντίσταση, οι πρώτες τηλεοπτικές σειρές, το θέατρο στο Ραδιόφωνο.

Περιλαμβάνει, επίσης, ξεχωριστές σελίδες για θρυλικές θεατρικές παραστάσεις, όπως και αποσπάσματα από αυτοβιογραφίες (μερικές σπάνιες) αγαπημένων ηθοποιών, αλλά και τις παγκόσμιες ημέρες και όλες τις θρησκευτικές γιορτές.

Θεατρικό ημερολόγιο
Φίλντισι
224 σελ.
ISBN 978-618-5101-47-3

Μην κρατάς κάτι που φεύγει, μη διώχνεις κάτι που έρχεται

«Μην κρατάς κάτι που φεύγει, μη διώχνεις κάτι που έρχεται» λέει ένα ιαπωνικό απόφθεγμα κι αυτό ενέπνευσε τον τίτλο του ημερολογίου της Αιώρας για το 2018. Το ημερολόγιο είναι εβδομαδιαίο και κυκλοφορεί σε έξι (6) διαφορετικά χρώματα εξωφύλλου.

Tα κείμενα που φιλοξενούνται, μέσα από τη θεματική ποικιλία και την πολυφωνία τους, αποπνέουν θετική διάθεση, εμπνέουν αισιοδοξία και προτρέπουν στη βελτίωση του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας.

Μην κρατάς κάτι που φεύγει, μη διώχνεις κάτι που έρχεται
Ημερολόγιο 2018
Επιμέλεια: Νικολέττα Σαρρή, Θεοδώρα Πασαχίδου, Άρης Λασκαράτος
Αιώρα
128 σελ.
ISBN 978-618-5048-86-0

Ποιητικό ημερολόγιο 2018

Κάθε μέρα (ολοσέλιδη) περιέχει τις απαραίτητες ημερολογιακές πληροφορίες κι ένα αντιπροσωπευτικό ποίημα. Ανθολογούνται ποιήματα από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, από τον Αρχίλοχο στον Διονύσιο Σολωμό κι από τον Κ.Π. Καβάφη στον Τίτο Πατρίκιο.

Ποιητικό ημερολόγιο 2018
Ανθολόγηση, επιμέλεια: Γιάννης Κορίδης
Ιωλκός
385 σελ.
ISBN 978-960-426-939-6

Διαβάζοντας την Αθήνα: Εβδομαδιαίο ημερολόγιο 2018

Το Εβδομαδιαίο ημερολόγιο 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων περιέχει κείμενα ενενήντα πεζογράφων και ποιητών που «διαβάζουν» την Αθήνα.

Όσοι χρειάζονται μια ζωή για να επισκεφτούν μια πόλη ονομάζονται κάτοικοι. Είναι οι σταθεροί αναγνώστες της, που ξεχνούν όμως τι διαβάζουν αν δεν το συγκρίνουν με τις αναγνώσεις άλλων επισκεπτών. Εν πάση περιπτώσει, άντρο πολιτικής και πολιτισμού αποτελεί η πόλη. Έχοντας γράψει το αρχαίο ή αρχικό βιβλίο της πόλης, η Αθήνα, που είχε μόλις 4 χιλιάδες «αναγνώστες» λίγο πριν γίνει πρωτεύουσα της χώρας, ενώ τώρα πλησιάζει τα 4 εκατομμύρια στην ευρύτερη περιοχή της, διαρκώς καλείται να διεκδικήσει μια σύγχρονη ανάγνωσή της.

Διαβάζοντας την Αθήνα: Εβδομαδιαίο ημερολόγιο 2018
Με κείμενα ενενήντα μελών της Εταιρείας Συγγραφέων
Συλλογικό
Επιμέλεια: Ηρώ Νικοπούλου
Φωτογράφιση: Παναγιώτης Τραπάτσας
Πατάκης, Εταιρεία Συγγραφέων
120 σελ.
ISBN 978-960-16-7781-1

Κυρ 2018: Πίσσα και πούπουλα

Ο ΚΥΡ άκρως δημιουργικός και στο Ημερολόγιο του 2018 που πλέον έχει γίνει θεσμός. Τασία, γιατί πετάς τις γραβάτες του άντρα σου; Προσελήφθη στο δημόσιο.

Κυρ 2018: Πίσσα και πούπουλα
Κυρ
Εικονογράφηση: Κυρ
Διόπτρα
128 σελ.
ISBN 978-960-605-382-5

Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αθήνα

Μια διαφορετική βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μέσα από τον φακό του Νίκου Βατόπουλου και του Άρι Γεωργίου, καθώς και μέσα από κείμενα και στίχους σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και όχι μόνο που αναλαμβάνουν να αφηγηθούν ιστορίες των πόλεων αλλά και των ανθρώπων τους.

Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αθήνα
Ημερολόγιο 2018
Μεταίχμιο
264 σελ.
ISBN 978-618-03-1222-5

Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 95 χρόνων από τον θάνατο του Αργύρη Εφταλιώτη (1849-1923), κυκλοφόρησε από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης Λέσβου ένα συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2018 αφιερωμένο στον σπουδαίο αυτό Μολυβιάτη λόγιο και λογοτέχνη. Το αφιέρωμα με τίτλο «Αργύρης Εφταλιώτης. Χαράσσοντας δρόμους ανανέωσης και αλλαγής στη γλώσσα και στη λογοτεχνία» επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Σκορδάς, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, και περιλαμβάνει: βιογραφικό σημείωμα, εργογραφία, βιβλιογραφία, αποσπάσματα από βιβλία του, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, εξώφυλλα πρώτων εκδόσεων, διάφορα τεκμήρια κ.ά.

Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη
Ημερολόγιο 2018
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς
Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης
112 σελ.

Διάθεση: Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης, τηλ. 22530 71468

Ημερολόγιο καλοτυχίας 2018

«Καλά κρυμμένα μυστικά» από τη Μικρά Ασία ταξιδεύουν στον χρόνο για να χαρίσουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου καλοτυχίας 2018.

Μια Μικρασιάτισσα αρχόντισσα γιαγιά μεταδίδει τις εμπειρίες της ζωής της με αγάπη, νοσταλγία και σεβασμό. Σ’ ένα μικρό τετράδιο με κιτρινισμένα φύλλα, μυρωμένο από κανέλα, λεβάντα και γιασεμί, όπου συμπλήρωνε για χρόνια κάθε τι σχετικό με την καλή τύχη, αποκαλύπτει όσα έφερε μαζί της ξεριζωμένη από τον τόπο της.

Όλα όσα είδε και άκουσε, όσα μπόρεσε και κατέγραψε, φύλαξε και προστάτεψε, έθιμα, μύθους, γνωμικά, σκέψεις και συναισθήματα της στιγμής, αυθόρμητες κουβέντες από τη γη και τον αέρα της Ανατολής.

Η γραφή της μαγική, με λόγια ενθάρρυνσης κι αγάπης, οι εικόνες της ένα μεγάλο πολύχρωμο και έντονο ταξίδι που αφήνουν ένα γλυκό άρωμα στην καρδιά.

Ημερολόγιο καλοτυχίας 2018
Καλά κρυμμένα μυστικά από τη Μικρά Ασία
Σάρα Φαφούτη
Μύρτος
144 σελ.
ISBN 978-960-6866-71-5

Λογοτεχνικό ημερολόγιο 2018

Το Λογοτεχνικό ηµερολόγιο 2018 είναι αφιερωµένο στη γυναίκα. Διαβάζουµε στις σελίδες του τι σκέφτονται οι άντρες για τις γυναίκες: µιλάνε για το πώς ζουν µ’ αυτό το υπέροχο πλάσµα, που σε όλους τους ρόλους του κοσµεί την ύπαρξη των αντρών και τους εµφυσά ιδιαίτερα και υψηλά νοήµατα για τη ζωή· µας εξοµολογούνται επίσης οι άντρες πώς βιώνουν την εξάρτηση και την επενέργεια που έχει µέσα τους το άλλο τους µισό στο συµπαντικό υπάρχειν του ανθρώπου.

Κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες φτιάχνουν έναν ζωντανό θηλυκό πίνακα ζωγραφίζοντάς τον µε τη χάρη της γυναίκας, πολλές φορές αντιστικτικά µε τις γνωστές προκαταλήψεις, που όµως δε δεσµεύουν αλλ’ αντίθετα απελευθερώνουν· σφραγίζεται η αιώνια γυναίκα µε τη βαθιά σκέψη αυτών των δηµιουργών και µε τις σπουδαίες γραφές τους.

Λογοτεχνικό ημερολόγιο 2018
Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες
Ανθολόγηση: Κώστας Σταμάτης
Πατάκης
216 σελ.
ISBN 978-960-16-7612-8

Τα παιδία… λέγει

Τα παιδιά είναι μια ανεξάντλητη πηγή χαράς και γέλιου, με την ανατρεπτική ματιά τους να μπουρδουκλώνει τα πάντα, κάνοντας τον κόσμο μας πιο όμορφο, πιο χρωματιστό, πιο αστείο.

Ένα ημερολόγιο γεμάτο ζωντάνια, χαμόγελο και ελπίδα για το 2018.

Τα παιδία… λέγει
Εικονογράφηση: Έλλη Γρίβα
Παπαδόπουλος
224 σελ.
ISBN 978-960-569-749-5

Πηγή: diastixo.gr

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76