UA-49499200-1

Βραβείο Pritzker: Το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής» στον Ινδό Balkrishna Doshi

Ο Balkrishna Doshi, γνωστός για το πρωτοποριακό έργο του σε χαμηλού κόστους κτήρια, είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Pritzker.

Ο 90χρονος αρχιτέκτονας είναι ο πρώτος Ινδός που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε το 1979 και θεωρείται η μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Στο παρελθόν το έχουν κερδίσει, μεταξύ άλλων, οι Oscar Niemeyer και Zaha Hadid.

«Ο Balkrishna Doshi ανέκαθεν δημιουργούσε μια σοβαρή αρχιτεκτονική, χωρίς να είναι κραυγαλέα ή ακόλουθος των τάσεων. Διαρκώς αποδεικνύει πως η καλή αρχιτεκτονική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός όχι μόνο πρέπει να ενώνει τον σκοπό και τη δομή αλλά να λαμβάνει επίσης υπ’ όψιν το κλίμα, την τοποθεσία και την τεχνική μαζί με βαθιά κατανόηση και εκτίμηση του πλαισίου υπό μια ευρύτερη έννοια», σχολίασε η κριτική επιτροπή.

Ο Balkrishna Doshi, αφού ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, σχολίασε σε ανακοίνωσή του: «Τα έργα μου είναι επέκταση της ζωής, της φιλοσοφίας και των ονείρων μου, που προσπαθούν να δημιουργήσουν το θησαυροφυλάκιο του αρχιτεκτονικού πνεύματος. Κάθε αντικείμενο δίπλα μας και η ίδια η φύση -το φως, ο ουρανός, το νερό και η καταιγίδα- όλα είναι σε αρμονία».

Γεννημένος στην Ινδία το 1927, σε μια οικογένεια που ασχολούνταν με την βιομηχανία επίπλων για δύο γενεές, ο Doshi σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μουμπάι πριν ταξιδέψει στο Παρίσι το 1951 για να εργαστεί για τον Le Corbusier, παρόλο που δεν γνώριζε καν γαλλικά. Επέστρεψε στην Ινδία το 1954 για να επιβλέψει τα πρότζεκτ του Corbusier στις πόλεις Τσαντίγκαρ και Αχμενταμπάντ.

Με την καριέρα του να μετρά πάνω από έξι δεκαετίες, ο Balkrishna Doshi θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς αρχιτέκτονες της Ινδίας, συνδυάζοντας με μαεστρία τις αρχές του μοντερνισμού με τις τοπικές παραδόσεις. Τα έργα του καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, περιλαμβάνοντας από ακαδημαϊκά ιδρύματα μέχρι δημόσιους χώρους, γκαλερί και ιδιωτικές κατοικίες.   Ένα από τα αγαπημένα του είναι εκείνο που σχεδίασε για την Life Insurance Corporation στην πόλη της Αχμενταμπάντ.

Στο πλαίσιο της βράβευσής του, ο Balkrishna Doshi θα λάβει χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Τορόντο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76