UA-49499200-1

Αραχωβίτης για την παραλία Ξηφιά: «Μια περιοχή εξαφανίζεται!»

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα πολιτών, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Σταύρος Αραχωβίτης, είχε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, συνάντηση με κατοίκους του οικισμού «Ξιφιά» Μονεμβασίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η επί τόπου αυτοψία και η ενημέρωση του κ. Αραχωβίτη, για το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης που αντιμετωπίζει η παραλία. Αυτό που διαπίστωσε, ήταν η τεράστια διάβρωση και η πλήρης αλλαγή του τοπίου, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες!

Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα, ειδική ακτομηχανική μελέτη και στη συνέχεια παρεμβάσεις, προκειμένου να σταματήσει η επέκταση της διάβρωσης και να μην εξαφανιστεί ολόκληρη η περιοχή. Το θέμα θα αναδειχθεί και θα σηκωθεί όσο πιο ψηλά γίνεται, γιατί αυτό που συντελείται εδώ, είναι απτό δείγμα της αλλαγής που συντελείται γύρω μας και με ταχύτατους ρυθμούς».

Διαβάστε παρακάτω το αίτημα της κίνησης πολιτών για το ανωτέρω θέμα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί και να γνωστοποιηθεί το μέγεθος του προβλήματος, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να επισπεύσουν διαδικασίες και μέτρα, για άρση του φαινομένου και αποκατάστασης του αναγλύφου:

Η παραλία του Ξηφιά, είναι μια από τις λίγες  και πιο κοντινές στο Κάστρο και την Γέφυρα παραλίες της ανατολικής ακτής του Δήμου Μονεμβασίας, γνωστή για την φυσική της ομορφιά, όπου σε συνδυασμό με το όμορφο λιμανάκι και τους γύρωθεν τουριστικούς προορισμούς του Δήμου Μονεμβασίας , αποτελεί επιλογή των επισκεπτών και λουομένων.

Σήμερα κατά μήκος της ακτής παρατηρούνται σημαντικά φαινόμενα διάβρωσης. Το εύρος του αιγιαλού έχει μηδενιστεί και η ήρεμη θάλασσα ταυτίζεται με την οριακή γραμμή αιγιαλού που ορίστηκε με ΦΕΚ το 1995, ενώ κανονικά εκεί θα έπρεπε να φτάνουν οριακά «οι μεγαλύτερες αναβάσεις των κυμάτων». Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο ανατολικά/ βόρεια, αρχίζοντας από το λιμανάκι και τον κοινοτικό δρόμο και  συνέχεια,  στις παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Η κατάσταση αυτή έγινε για πρώτη φορά απολύτως αντιληπτή από τους παραθεριστές και λουόμενους της παραλίας το καλοκαίρι 2017, όταν δεν υπήρχε παραλία και πρόσβαση σε αυτήν για μπάνιο, λόγω υψομετρικής διαφοράς. Αυτό ήταν συνέπεια της θεομηνίας του Δεκεμβρίου 2016. Η πρώτη αντίδραση της πλειονότητας των πολιτών ήταν η συλλογή υπογραφών με το αίτημα προς τον Δήμο Μονεμβασίας να αποκατασταθεί η παραλία.

Ακολούθησαν πολλές αυτοψίες από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες του Ν. Λακωνίας από το 2017. Ενδεικτικό της ταχύτητας της εξέλιξης της διάβρωσης έκτοτε και μέχρι σήμερα είναι τα αποσπάσματα των εκθέσεων αυτοψίας των υπηρεσιών, σε συγκεκριμένα σημεία του μετώπου διάβρωσης

Προκειμένου να τεκμηριωθεί τεχνικά το πασιφανές φαινόμενο της εκτεταμένης διάβρωσης σε όλο το μέτωπο της ακτής της παραλίας του Ξηφιά, ανατέθηκε  σχετική μελέτη στο Αγρ. Τοπογράφο Μηχανικό ΕΜΠ Αθανάσιο Σολωμό. Η μελέτη συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και  ενδεικτικά στη σελ. 6 της μελέτης αναφέρεται: «Οπότε από 25 μέτρα πλάτος ακτής το 1945 έχουμε 10 μέτρα ακτής το 2007-2009, 5 μέτρα ακτής το 2015-2016 και μηδέν μέτρα πλάτος ακτής το 2018».

Και στα συμπεράσματα της μελέτης (σελ.11): «Οι διαβρώσεις που επέρχονται καθημερινά από τη θάλασσα στο γειτνιάζον με αυτήν περιβάλλον είναι τόσο σημαντικές, που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τους επισκέπτες του χώρου αλλά και για τις τεχνικές κατασκευές  που βρίσκονται πέριξ. Κρίνονται επείγουσες οι ενέργειες όλων των φορέων έτσι ώστε να συνταχθεί μια εδαφοτεχνική μελέτη για την ενίσχυση της ακτογραμμής στη συγκεκριμένη παραλία».

Ως επιτροπή της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μελέτες και έργα που αφορούν την Αποκατάστασης της παραλίας του Ξηφιά και την Προστασίας της διαβρούμενης ακτής και αιτούμαστε, την εκπόνηση «Ακτομηχανικής μελέτης έργων προστασίας και ανάπλασης διαβρούμενης ακτής παραλίας Ξηφιά, Τ.Κ. Νομίων του Δήμου Μονεμβασίας», προκειμένου να προστατευθούν οι τεχνικές κατασκευές και υποδομές του οικισμού, οι μελλοντικές επενδύσεις αλλά και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Για την επιτροπή της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

  • ΔΗΜΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ (Τηλ. 6974870402)
  • ΤΣΑΦΑΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ( Τηλ. 6974528247)
  • ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ (Τηλ. 6939139715 )

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76