UA-49499200-1

Απεβίωσε το μεγαλύτερο αρσενικό πάντα του κόσμου

Ο Παν Παν, με το προσωνύμιο «ο παππούς των πάντα», απεβίωσε την Τετάρτη σε ένα εθνικό καταφύγιο πάντα στην πολιτεία Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.

Ο Παν Παν, το πιο ηλικιωμένο αρσενικό πάντα του κόσμου απεβίωσε σε ηλικία 31 ετών, έχοντας γίνει πατέρας περισσότερες από 130 φορές, με τους απογόνους του να αναλογούν σε περισσότερο από το 25% όλων των πάντα που έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία στον πλανήτη.

Ο Παν Παν, με το προσωνύμιο «ο παππούς των πάντα», απεβίωσε την Τετάρτη σε ένα εθνικό καταφύγιο πάντα στην πολιτεία Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.

Τα γιγάντια πάντα έχουν χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής και μαζί με την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους είναι οι δύο κύριοι λόγοι που ο πληθυσμός τους είναι ευάλωτος. Ωστόσο ο Παν Παν ήταν ιδιαίτερα γόνιμος, και πολλά εκ των 130 παιδιών του έχουν δικούς τους απογόνους.

Το Κέντρο Έρευνας και Διατήρησης των Γιγάντιων Πάντα της Κίνας χαρακτήρισε το θάνατο του «ήρωα πατέρα» ως «σπαρακτική είδηση».

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κατάσταση του Παν Παν επιδεινώθηκε ταχέως, έχοντας συχνή απώλεια συνείδησης και περιορισμένη κίνηση και όρεξη. Μας άφησε για πάντα παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού. Ελπίζουμε ότι δεν θα υποφέρει πια στον παράδεισο», αναφέρει η ανακοίνωση του κέντρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Παν Παν φέρεται να πέθανε από καρκίνο, αλλά υπέφερε και από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία, όπως καταρράκτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και φθορά των δοντιών.

Αν και γεννήθηκε στην άγρια ​​φύση στην Σιτσουάν το 1985, ο Παν Παν ζούσε σε συνθήκες αιχμαλωσίας από ηλικία λίγων μηνών. Τα 31 του χρόνια είναι ισοδύναμα με περίπου 100 ανθρώπινα χρόνια.

Τα πάντα στο φυσικό τους περιβάλλον μπορούν να ζήσουν μέχρι και 20 χρόνια, αλλά ζουν περισσότερο σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Το μεγαλύτερο πάντα στον κόσμο σήμερα είναι η 36χρονη Μπάζι.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.864 ενήλικα γιγάντια πάντα στην άγρια φύση, κατά κύριο λόγο στις επαρχίες Σιτσουάν και Σάαντσι της Κίνας. Οι επιτυχημένες προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πληθυσμού τους κατά ένα έκτο την τελευταία δεκαετία.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

 

 

 

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76