UA-49499200-1

Έφυγε ο Νίκος Αργυράκης

15.12.2015_Έφυγε ο Νίκος ΑργυράκηςΣτις 24 Νοεμβρίου 2015 έφυγε από τον κόσμο, μετά από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο, ένας αγαπητός φίλος και συμπατριώτης, ένας σημαντικός άνθρωπος ο Νίκος Αργυράκης. Η κηδεία του έγινε στις 26 Νοεμβρίου 2015  στο  Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία συγγενών, φίλων και πολλών συμπατριωτών μας.

Η απώλεια του είναι ένα γεγονός που προκάλεσε  θλίψη σε όλους τους Μονεμβασίτες και σε  εμάς που μέσα από την ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΩΝ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΑΦΙΤΙΣΣΑ» τον ζήσαμε για πολλά χρόνια και εκτιμήσαμε το ήθος, την ευθύτητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Ο Νίκος αγαπούσε την Μονεμβασία. Αγαπούσε την ιστορία της, της οποίας ήταν από τους βαθύτερους γνώστες , έχοντας αφιερώσει πολλές ώρες μελέτης και έρευνας σε βιβλιοθήκες και αρχεία.

Για μια 20ετία και μέχρι τον θάνατο του ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη του  Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΩΝ, όπου με την αντικειμενικότητα του, την ήρεμη σκέψη του και την σοβαρότητα των προτάσεων του συνετέλεσε στο να λαμβάνονται αποφάσεις για το καλό  της Μονεμβασίας.

Αγωνίστηκε με προτάσεις και αρθογραφία μέσα από τις στήλες της εφημερίδας μας για την αναγνώριση των οίνων ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ-MALVASIA και ένοιωσε δικαιωμένος όταν τον Ιούλιο του 2010 εκδόθηκε  η με αριθ. 280927 απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αναγνωρίζει και προστατεύει το δικαίωμα παραγωγής των παραπάνω οίνων, που προέρχονται από αμπελώνες που βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια του σημερινού δήμου Μονεμβασίας.

Τα τελευταία 10 χρόνια  συμμετείχε ενεργά στην  έκδοση της εφημερίδας «ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ» που εκδίδει ο σύλλογος μας. Η ηπιότητα του, ο αντικειμενικός τρόπος εκτίμησης των πραγμάτων και η ικανότητα του να βρίσκει λύσεις στα δύσκολα,  είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της εφημερίδας και τη πρόκληση επαινετικών σχολίων, πράγμα που τον ικανοποιούσε ιδιαίτερα.

Ο Νίκος ήταν ένας αγνός ιδεολόγος αγωνιστής, που δεν επεδίωξε ποτέ την προβολή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγώνας του και η φυλάκιση του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, που δε θέλησε ποτέ να εξαργυρώσει με αξιώματα ή θέσεις στο Δημόσιο. Προτίμησε μετά το τέλος των πανεπιστημιακών του σπουδών στο χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών να σταδιοδρομήσει στον ιδιωτικό τομέα, όπου εργαζόμενος  σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία πετρελαιοειδών κατάφερε με τη αξία και τα προσόντα του να φτάσει στις ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας της.

Παράλληλα υπήρξε και ένας εξαίρετος οικογενειάρχης. Με την αγαπημένη του γυναίκα την Πηγή απέκτησαν ένα παιδί  το Γιώργο, ο οποίος με τη σύζυγο του Δώρα του χάρισαν το πολυαγαπημένο του εγγονάκι, που φέρει το όνομα του.

Ο Νίκος γεννήθηκε στην Συκιά Μονεμβασίας, ήταν γιος του καθηγητή και μετέπειτα γυμνασιάρχη Γ. Αργυράκη και Χρυσαϊδας Χαραμή, αλλά έζησε και μεγάλωσε στην Μονεμβασία όπου τελείωσε το Δημοτικό και  το Γυμνάσιο στους Μολάους. Στην συνέχεια μετέβη στην Αθήνα (Ν. Ηράκλειο) όπου τελείωσε το Λύκειο, και ακολούθησαν οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στο  Βερολίνο.

Νίκο έφυγες κάπως πρόωρα, το κενό που άφησες είναι μεγάλο. Εμείς οι φίλοι σου και όλοι οι Μονεμβασίτες θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Καλό σου ταξίδι. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου.

Η εφημερίδα και ο σύλλογος μας εκφράζουν τα βαθύτατα  συλλυπητήρια στη σύζυγο του Πηγή, στα παιδιά του Γιώργο και Δώρα, στον εγγονό του Νίκο, στην μητέρα Χρυαϊδα, στα αδέλφια του Ελένη, Βαγγέλη και Κώστα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ»

Check Also

Χριστίνα Χουσάκου (1940-2021)

Στις 2 Οκτωβρίου 2021, ο θλιμένος ήχος της καμπάνας του Αγίου Λεοντίου χτύπησε, γιατί έφυγε …

G-EZ117CQG76