UA-49499200-1

Ένας θάνατος, ένα Νόμπελ, δυο βιβλία

14-10-2016_ntario-fo-mpomp-ntulan

Η 13η Οκτωβρίου σημαδεύτηκε από δυο γεγονότα, την απώλεια του Ντάριο Φο και την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν. Μαθαίνουμε περισσότερα για τους δυο μοναδικούς καλλιτέχνες από τα βιβλία τους.

«Ο κόσµος µου/Συζήτηση µε την Τζουζεπίνα Μανίν»/Ντάριο Φο από τις εκδόσεις Καστανιώτη
«Έχω περάσει τα ογδόντα αλλά έχω ζήσει τουλάχιστον εκατόν πενήντα χρόνια», λέει στην αρχή αυτού του βιβλίου ο Ντάριο Φο, ο ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και τιμημένος με το βραβείο Νόµπελ Λογοτεχνίας 1997. Εκατόν πενήντα χρόνια γεµάτα εντάσεις – µια ζωή έντονη, χορταστική, ανήσυχη, γόνιµη. Σε αυτή τη µακριά εξοµολόγησή του, ο Φο µιλάει σε πρώτο πρόσωπο για τις ρίζες του σε ένα χωριό αδιόρθωτων παραµυθάδων του ιταλικού βορρά, για τα µεταπολεµικά χρόνια που τον είδαν φοιτητή στο Μιλάνο, για τις µεγάλες θεατρικές του επιτυχίες, για το εναλλακτικό πολιτικό θέατρο για τη συχνά µοναχική πολιτική του δράση, για την αντισυµβατική στάση που κράτησε σε όλη του τη ζωή.

Ο Φο µιλάει ακόµα για το Νόµπελ και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε, για τη ζωγραφική του, για τη θρησκεία, τη λογοκρισία, την κωµικότητα, τη συνέπεια, τις µάσκες, τους κλόουν, για ό,τι τον έκανε διάσηµο αλλά και καρφί στο µάτι των πιο συντηρητικών συµπατριωτών του. Ένα βιβλίο για αυτή τη «µεγάλη, σύντοµη τρέλα που είναι η ζωή».

«Η ζωή μου»/Μπομπ Ντίλαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Ερχόμουν από πολύ μακριά και είχα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά. Τώρα όμως η μοίρα ετοιμαζόταν να μου φανερωθεί. Ένιωθα ότι κοιτούσε εμένα και κανέναν άλλο». Έτσι γράφει ο Bob Dylan στην αυτοβιογραφία του που εμβαθύνει σε κρίσιμες φάσεις της ζωής και της σταδιοδρομίας του, και η οποία είχε κυκλοφορήσει το 2005, ενώ σε λίγες μέρες θα είναι και πάλι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

«Η ζωή μου» διά χειρός Μπομπ Ντίλαν είναι μια εξιστόρηση, άλλοτε αποκαλυπτική, άλλοτε ποιητική, παθιασμένη και πνευματώδης, που μας ανοίγει ένα μαγικό παράθυρο στις σκέψεις και τις επιρροές του μεγάλου αυτού δημιουργού. Εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία που έχουν σφραγίσει τη μουσική του, το απαράμιλλο αφηγηματικό ταλέντο και την έξοχη εκφραστικότητα, ο Μπομπ Ντίλαν μετατρέπει την αυτοβιογραφία του σε έναν συγκινητικό στοχασμό πάνω στη ζωή, στους ανθρώπους και τους τόπους που τον βοήθησαν να εξελιχθεί ως άνθρωπος και ως μουσικός.

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Δύο βιβλία με άρωμα Κρήτης σε audiobooks του Ορέστη Μανούσου

Δύο νέα audiobooks  με άρωμα Κρήτης, έρχονται να προστεθούν στην ακουστική βιβλιοθήκη των Εκδόσεων Anubis …

G-EZ117CQG76