UA-49499200-1

Χιλή: Σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι

2.4.2014_Σεισμός ΧιλήΙσχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών σημειώθηκε ανοικτά των ακτών της Χιλής, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις να τραυματιστούν σοβαρά, αλλά και να προκληθεί τσουνάμι ύψους 2 μέτρων.

Οι αρχές εκκένωσαν παράκτιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

To αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε αρχικά ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα ήταν σε κίνδυνο.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο η προειδοποίηση ισχύει για τη Χιλή και το Περού, ενώ συναγερμός σήμανε και για την Χαβάη. «Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται μεγάλο τσουνάμι στη Χαβάη. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας και ισχυρά ρεύματα κατά μήκος όλων των ακτών, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους λουόμενους και εκείνους που επιβαίνουν σε πλωτά μέσα καθώς και άτομα που βρίσκονται κοντά σε παραλίες, λιμάνια και μαρίνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο. Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 13.24 GMT.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις, αμέσως μετά την ισχυρή δόνηση δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.

Σύμφωνα με το ναυτικό της Χιλής, το πρώτο κύμα έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού.

«Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας και το επίκεντρό του εντοπίζεται περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά του μεταλλευτικού λιμανιού Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 6,2 βαθμούς.

Εκκένωση περιοχών

Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως και από τους μεγαλύτερους στην παραγωγή λιθίου, αλλά βασικές επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές ώστε να αναστείλουν τις εργασίες τους.

Σύμφωνα με το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής, σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία.

Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. «Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο.

Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα, όπως μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το 2010, ένας σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

Μαζική απόδραση από γυναικεία φυλακή

Πάνω από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή στη Χιλή,

Επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι, πάνω από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή στη Χιλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ο Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο είπε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δεν διευκρίνισε πάντως με ποιόν τρόπο απέδρασαν οι κρατούμενες και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει «επιβεβαιωμένες πληροφορίες» για λεηλασίες στο Ικουίκουε, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

                                                                                             Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76