UA-49499200-1

Η ιστορία της Ελλάδας σε 231 συλλεκτικά πιάτα…

28-11-2016_i-istoria-tis-elladas-se-231-sullektika-piata

«231 πιάτα αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίλητος» και, μέσα από τις σελίδες του, παρουσιάζεται η σπανιότερη και πληρέστερη συλλογή πιάτων, που υπάρχει σε δημόσια και ιδιωτική συλλογή.

Η συλλογή ανήκει στη Λόλα Νταϊφά, τη σιδηρά κυρία των δημοσίων σχέσεων, που, εδώ, μας συστήνεται από τη θέση του παθιασμένου συλλέκτη.

Τα πιάτα, τα οποία κατασκευάζονταν με μεράκι στη Σύρο, τον Πειραιά, την Αθήνα, χρονολογούνται από το 1863 μέχρι και το 1973. Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται γεγονότα, που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα. Συναντάμε εμβληματικές προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή.

Ο αναγνώστης αυτής της προσεγμένης συλλεκτικής έκδοσης θα  «συναντήσει» τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, όπως και μια πλειάδα βασιλέων, από τον Γεώργιο Α΄ έως τον Κωνσταντίνο Β΄. Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου «231 πιάτα αφηγούνται  την Ιστορία της Ελλάδας», συστήνεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη Κώστα Ντουσάκη, που έδωσε συνέχεια στην παράδοση.

28-11-2016_i-istoria-tis-elladas-se-231-sullektika-piata_1

Την επιστημονική έρευνα της έκδοσης έχει η πολυγραφότατη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου. Τον πρόλογο υπογράφει ο Ακαδημαϊκός και μακροβιότερος διευθυντής  Μουσείου (από τη θέση του στο Μουσείο Μπενάκη),  Άγγελος Δεληβορριάς.

Η συλλέκτρια Λόλα Νταϊφά αφηγείται μικρές αληθινές ιστορίες πάθους και ταλαιπωρίας… Εκεί, που το χιούμορ συναντά την αγάπη του συλλέκτη. Οι εκδόσεις «Μίλητος», με διορατικότητα, γνώση και επαγγελματισμό, χωρίς χορηγούς, ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της προσεγμένης έκδοσης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76