UA-49499200-1

Αναστάτωση προκαλεί στο Γύθειο η πιθανότητα παραχώρησης χώρου για υποδοχή μεταναστών

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε την 11η Σεπτεμβρίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Μάνης, με μοναδικό θέμα συζήτησης την παραχώρηση της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕΑ Γυθείου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής υποδοχής-φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών.

Συγκεκριμένα με το από 06-09-2018 έγγραφό του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, απαντώντας σε αίτημα του Λιμεναρχείου Γυθείου, ενημερώνει ότι δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών, το κτίριο που στεγάζει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Γυθείου (ΚΕΓΕΑ Γυθείου).

Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται επί της Επαρχιακής οδού Μαυροβουνίου – Γυθείου, παραπλεύρως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, στο οποίο στεγάζεται και το Δασαρχείο Γυθείου, ενώ παλαιότερα στεγαζόταν εκεί και η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Tο οικόπεδο που οικοδομήθηκε το κτίριο αυτό δωρήθηκε από τον τέως Δήμο Γυθείου, το έτος 1965, στο Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών Λακωνίας «επί τω σκοπώ της ανεγέρσεως υπό του δωρεοδόχου Ταμείου, εντός πενταετίας, Κέντρου Εκπαιδεύσεως Γεωργικών Εφαρμογών Λακωνίας επ’ αυτού».

Αφού έγινε γνωστή αυτή η ενέργεια ευθύς αμέσως η Δημοτική Αρχή, συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που είχε ανακύψει.

Κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, παρουσία πλήθους πολίτων, υπηρεσιακών και κομματικών παραγόντων του Δήμου μας, ο Δήμαρχος κος Πέτρος Ανδρεάκος καθώς και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου καταδίκασαν τη συγκεκριμένη ενέργεια, τονίζοντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του Δήμου, δίχως να ζητηθεί καν η γνώμη και άποψή του για ένα τόσο σοβαρό θέμα που κινδυνεύει να αλλάξει δυσμενώς την εικόνα της πόλεως του Γυθείου, επιβάλλοντας τη δημιουργία κέντρου υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών, μέσα στον αστικό ιστό της πόλεως του Γυθείου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την αριθ. 253/2018 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

  1. Να προσφύγει αρμοδίως προς ανάκληση του αριθ. πρωτ: 38165/6- 9-2018 εγγράφου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αφού έχει εκδοθεί από αναρμόδιο και μη έχον δικαίωμα κυριότητος Νομικό Πρόσωπο, επί του ακινήτου ΚΕΓΕΑ ευρισκομένου εντός της πόλεως Γυθείου.
  2. Να ερωτηθεί ΑΜΕΣΑ η Π.Ε. Λακωνίας, φερόμενη κυρία του ακινήτου ΚΕΓΕΑ κατά τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εάν συνηγορεί στα αναφερόμενα στο με αριθ. πρωτ: 38165/6-9-2018 έγγραφο του παραπάνω Ν.Π. και κυρίως εάν συναινεί.
  3. Να ερωτηθούν ΑΜΕΣΑ οι στεγαζόμενες στο ΚΕΓΕΑ Υπηρεσίες (Δασαρχείο και Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου), εάν συνηγορούν στα αναφερόμενα στο με αριθ. πρωτ: 38165/6-9-2018 έγγραφο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προς το Λιμεναρχείο Γυθείου και κυρίως, αν παρακωλύεται ή μη η εύρυθμη λειτουργία τους
  4. Να οριστούν δικηγόροι προς διερεύνηση της τήρησης ή μη των όρων και κυρίως, του σκοπού της δωρεάς εν ζωή του ακινήτου ΚΕΓΕΑ, του τότε Δήμου Γυθείου (δωρητής) στο τότε Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Λακωνίας (δωρεοδόχος), του οποίου καθολικός διάδοχος είναι η Π.Ε. Λακωνίας και
  5. Να επιδιωχθεί, ανεξάρτητα από τις ενέργειες που αφορούν τυχόν ανάκληση της γενομένης δωρεάς του τότε Δήμου Γυθείου, η παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου ΚΕΓΕΑ στο Δήμο προς στέγαση σημαντικών υπηρεσιών (Δημοσίων και Δημοτικών), γεγονός το οποίο θα εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια που απαιτούνται που καταβάλλονται σήμερα για μισθώσεις κτιρίων.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ανατολικής Μάνης αναφέρει:

«Θεωρούμε ατυχές και μεμονωμένο το συγκεκριμένο γεγονός και πιστεύουμε πως δεν θα επαναληφθεί. Αναμένουμε από τους αποδέκτες της ληφθείσας απόφασης τόσο ως Δημοτική Αρχή όσο και ως τοπική κοινωνία, να λάβουν σαφή θέση και να ενεργήσουν ο κάθε ένας από τη θέση που κατέχει, προς όφελος του κοινού μας τόπου.

Απευθυνόμενοι προς πάσα κατεύθυνση, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως θα συνεχίσουμε, όπως πράττουμε ανελλιπώς μέχρι σήμερα, να συνδράμουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, με τα μέσα που διαθέτουμε, συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα της Χώρας».

Check Also

Εγκρίθηκε η ίδρυση εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου στο Kαστόρι

Την έγκριση ίδρυσης Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Καστόρι, από το αρχηγείο πυροσβεστικού σώματος, γνωστοποίησε με …

G-EZ117CQG76